Netwerk installatie / configuratie

Een thuisnetwerk aansluiten

Om een goed werkend thuisnetwerk aan te sluiten is er meer nodig dan alleen een paar kabels in je router aansluiten. Om dit goed en probleemloos te doen kunnen wij je helpen. Eerst maken we samen een plan. Het is namelijk belangrijk om te weten waar je het netwerk voor wil gebruiken.

Zodra het plan duidelijk in kaart is gezet gaan we de situatie in huis bekijken. Afhankelijk hiervan kunnen we beginnen met de bekabeling en de indeling van je netwerk. Door jarenlange ervaring met meerdere soorten netwerken kunnen we je de garantie bieden dat je netwerk op professionele wijze zal worden aangelegd.

Ook als je al een eigen netwerk hebt opgebouwd kunnen wij je helpen met het adviseren hoe het eventueel efficiënter en beter kan. Wellicht kunnen we er voor zorgen dat het sneller of makkelijker opgebouwd kan worden. Als het allemaal in orde is zullen we je dat uiteraard ook eerlijk vertellen.

Netwerkbekabeling aanleggen / aansluiten / foutopsporing

Netwerkkabels zijn in vele verschillende soorten te koop, dus zonder de juiste informatie is de kans groot dat je niet de juiste kabel aanschaft. Allereerst worden kabels onderverdeeld in verschillende snelheidscategorieën die aangeduid worden door Cat met een getal erachter. Je zult in winkels Cat 5e, Cat 6, Cat 6a en Cat 7 tegenkomen. Het goede nieuws is dat al deze categorieën geschikt zijn voor de gigabitsnelheid die momenteel het meest gebruikt wordt. Wil je niet teveel geld uitgeven, dan kies je het beste voor Cat5e-kabels. Het voordeel is dat de kabels relatief dun en soepel zijn waardoor ze eenvoudig door een buis zijn te trekken. Het nadeel is dat een snelheid van 1 Gbit/s gelijk het maximale is, voor een toekomstige hogere snelheid heb je een betere kabel nodig. “Cat6 hoef je in ieder geval niet over na te denken. Deze kabels zijn net als Cat 5e gecertificeerd tot een snelheid van 1 gigabit en hebben als nadeel dat ze dikker en duurder zijn.”, zegt Voerman. Wil je wel voorbereid zijn op de toekomst, dan heb je Cat 6a of Cat 7 nodig, die beide geschikt zijn voor snelheden tot 10 Gbit/s. Cat 6a is goedkoper en volgens Voerman hierdoor de juiste keuze voor thuis.

Wifi router installatie / configuratie

Begin met het kijken welke apparaten je allemaal wilt aansluiten op je netwerk en of het nog slim is om nieuwe hardware aan te schaffen. Omdat mijn laptop een 150 Mbps WiFi kaart aan boord heeft, kies ik ervoor deze te vervangen door de Linksys AE3000 USB adapter. Deze USB adapter is dualband wireless n en ondersteunt snelheden tot 450 Mbps, net als de router dus.

Iedere draadloze router ondersteunt DHCP, waarmee automatisch IP adressen worden uitgedeeld. Dat is hartstikke handig, maar ik wil sommige apparaten een vast (statisch IP geven). Mijn eigen laptop bijvoorbeeld, zodat ik portforwarding kan instellen voor het downloaden van torrents. En ook voor de media player en wifi printer is het handig deze een vast IP adres te geven. Zo weet je altijd via welk IP adres deze apparaten te benaderen zijn. Zorg ervoor dat je vaste IP adressen niet in de range van de DHCP server liggen, hier kom ik later op terug.

Neem contact met ons op voor vragen of advies.